Φλώρινα, ο νομός των 6 λιμνών

Έξι φυσικές λίμνες, όλες στην ακριτική Φλώρινα, χωρισμένες ανά ζεύγη: Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα στα βορειοδυτικά, Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα στα νότια, Βεγορίτιδα και Πετρών στα ανατολικά.
Στις Πρέσπες, η Βαρκάδα ξεκινά από τους Ψαράδες και γίνεται στο υδάτινο σύνορο του τριεθνούς της Μεγάλης Πρέσπας, στα ασκηταριά. Η πεζοπορία περιμετρικά της Μικρής Πρέσπας είναι επίσης εμπειρία μοναδική, καθώς συναντάτε χλωρίδα και πανίδα που κυριολεκτικά ζουν μόνο εκεί (!), στο θαυματουργό αυτό μέρος. Οι δραστηριότητες στο εθνικό πάρκο των Πρεσπών είναι ποικίλες. Η άμεση επαφή με την άγρια ζωή και η συμμετοχή στα πολιτιστικά εργαστήρια προσφέρουν εμπειρίες που σίγουρα θα θυμάστε για καιρό και θα τις συζητάτε. Ο συνδυασμός wild life and culture προσφέρει κυριολεκτικά κάτι το πολύ ξεχωριστό, που δεν συναντά κανείς εύκολα.

Προχωρώντας στα νότια του Νομού, η μικροσκοπική Ζάζαρη, κυκλώνει μια χωμάτινη αλλά βατή διαδρομή που αξίζει να κάνετε με mountain bike, σε αντίθεση με τη Χειμαδίτιδα όπου το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι ασφάλτινο και οι όχθες της περιβάλλονται από πυκνούς καλαμιώνες και έλη. Γίνετε ένα με τη φύση κάνοντας ιππασία, κανό στη λίμνη Ζάζαρη, τοξοβολία, αναρρίχηση, hiking, mountain bike ακόμα και περισυλλογή μανιταριών, παρατήρηση πουλιών, ξενάγηση με jeep αλλά και υπαίθρια κατασκήνωση.

Τέλος, στη λίμνη Βεγορίτιδα, που είναι τόσο μεγάλη και μοιάζει με θάλασσα, θα εντυπωσιαστείτε με την απόκοσμη ομορφιά των πετρωμάτων καθώς και με τα πράσινα νερά της, ενώ οι ντόπιοι σέρφερ θα σας πουν τα μυστικά, αρκεί να φέρετε τον δικό σας εξοπλισμό.